Copilul, față cu priveghiul

lumanare-1

Înmormântare pe stradă, la câteva case depărtare de-a noastră. Murise tanti Silvia, la 76 de ani, după ce o viață de om a crescut vaci și a dat lapte cu litrul la toată lumea, încât copiii o știau de cum deschideau ochii și apucau să meargă seara „cu canta după lapte”. Mama își propusese să meargă la priveghi, dar nu prea putea, din pricina copilului meu, aflat într-o binemeritată (pentru mine) vizită de weekend. Nu că n-ar fi putut să ducă și copilul, că doar nu trebuia neapărat ca puștiul să vadă moarta. Avea însă o strângere de inimă că va plânge mai tare ca toată lumea, că doar tanti Silvia și vacile ei făceau parte (și) din viața lui. În fine, mama hotărăște: „mă duc cu copilul și stau mai pe-afară, că nu se face să nu mergi s-o priveghezi tocmai pe tanti Silvia”.


Tot ce-a reținut copilul, la cei cinci ani ai lui, după acțiunea de priveghere a bătrânei, se poate descrie succint: lumânările aprinse de peste tot, lumea îmbrăcată în negru și o tristețe generală ce se putea citi pe chipurile tuturor.
Spre bucuria mamei, nepoțelul n-a fost afectat de priveghi. Nici n-a mai pomenit de el, nici măcar când mergea după lapte la Nelu, fiul lui tanti Silvia, care-i preluase acesteia afacerile. Ba, mai mult, nici nu întreba de „tanti Silvia”, deși n-o mai vedea.
Seară târzie de toamnă. Afară, întuneric. Trei luni bune de la momentul priveghiului. Copilul desena pe masa din bucătărie. Brusc, se ia curentul. Mama, grăbită, scotocește într-un sertar, scoate trei lumânări, le aprinde și le pune în câte-un pahar, să lumineze locul, să nu se sperie copilul. Acesta, „privitor ca la teatru”, exclamă:
– Buni, de ce aprinzi atâtea lumânări? A murit cineva la noi?
Mirată, pe mama a pufnit-o râsul, dându-și seama că, pentru copil, lumânările însemnau priveghi, că doar singură l-a dus cu ea, când a murit tanti Silvia.
Contrariat de reacția maică-mii, băiatul s-a văzut nevoit să completeze:
– Buni, dacă a murit cineva, nu-i frumos să râzi și ar trebui să-ți dai jos bluza aia roșie de pe tine.

Foto: http://jurnalspiritual.eu/lumanarea-simbol-al-vietii-vesnice/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s